Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Εισαγωγή στις γατοτροφές

Η γάτα μας, όπως όλα τα κατοικίδια άλλωστε, απαιτεί μία ολοκληρωμένη και σωστή διατροφή. Λόγω της φύσης της και κυρίως λόγω του χαρακτήρα της, η γάτα απορρίπτει ότι δεν της αρέσει. Εδώ θα δούμε πια ακριβώς είναι η σωστή τροφή για την γάτα μας.
Οι γατοτροφές παρασκευάζονται από διάφορες φυσικές ύλες, που αποτελούνται από θρεπτικά προϊόντα κρέατος καθώς και διάφορα άλλα συμπληρωματικά στοιχεία, προκειμένου η τροφή της γάτας να γίνει πλήρης και ισορροπημένη. Σκεφτείτε ότι στη φύση η γάτα τρώει ολόκληρο το θήραμα και όχι μόνο το κρέας του. 

Οι τροφές χωρίζονται σε υγρές και ξηρές. Οι υγρές δεν είναι άλλες από τις κονσέρβες, που περιέχουν κατά 70% νερό, έχουν υψηλότερο κόστος αγοράς και δημιουργούν ορισμένα προβλήματα, όπως άσχημη μυρωδιά στα κόπρανα του ζώου, πέτρα στα ούλα, δυσοσμία στην αναπνοή και αέρια. Η τροφή αυτή δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό και χαλάει γρήγορα, ενώ το πιάτο στο οποίο ταΐζουμε την γάτα μας, θα πρέπει να πλένεται καθημερινά με πολύ και καυτό νερό. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι πως οι γάτες που έχουν τυχόν προβλήματα υγείας και απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, καλύπτονται από τις υγρές τροφές. 
Στον αντίποδα, οι ξηρές τροφές δεν έχουν καθόλου νερό στη σύστασή τους, ενώ έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Το κόστος είναι μικρότερο, η πέτρα στα ούλα είναι αισθητά μικρότερη, η τροφή δεν μυρίζει, με αποτέλεσμα τα κόπρανα της γάτας να μην μυρίζουν τόσο έντονα και να είναι σκληρότερα. Επίσης, η ξηρά τροφή μπορεί να διατηρηθεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το μόνο ελάττωμα, είναι πως η γάτα σας θα πρέπει να καταναλώνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Στις υγρές τροφές, περιλαμβάνονται και οι μαλακές που περιέχουν ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Αυτές εκτός από ακριβές, δεν παρέχουν καμία προστασία για την πέτρα στα ούλα των γατιών, ενώ χρησιμοποιούν αρκετές χρωστικές, οι οποίες χρωματίζουν τον εμετό της γάτας και κάνουν τον καθαρισμό ιδιαίτερα δύσκολο. Μάλιστα, αν περιέχουν κάποια συγκεκριμένα συντηρητικά, προκαλούν διάφορες ασθένειες στις γάτες μας.

Οι καλύτερες και συνάμα πιο ακριβές τροφές, είναι οι premium και θα τις βρούμε στα pet-shops. Η γάτα τρώει λιγότερη ποσότητα από αυτές, μιας και έχουν λιγότερα υπολείμματα, με αποτέλεσμα να βγάζει λιγότερα κόπρανα. Περιέχουν ελάχιστη έως καθόλου ποσότητα από χρωστικές με αποτέλεσμα όσες γάτες κάνουν εμετό, να μην λερώνουν με λεκέδες το περιβάλλον. Οι τροφές αυτές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία και τη σωστή ανάπτυξη της γάτας μας, ενώ παράλληλα διατηρούν λαμπερό και μεταξένιο το τρίχωμά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου