Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Πώς να φέρω μία νέα γάτα στο σπίτι μου;

Το να φέρετε μια νέα γάτα στο σπίτι σας, ενώ έχετε ήδη μία, μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο.
Οι γάτες είναι κοινωνικά όντα, ωστόσο κάποιες φορές απολαμβάνουν τη μοναξιά τους. Αυτό μπορείτε να το δείτε αν έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε γατάκια να μεγαλώνουν μαζί σε κούτα. Μπορεί να έρθουν σε αντιπαράθεση εάν δεν έχουν το δικό τους χώρο. Σε ηλικία περίπου εννέα μηνών έως ενός έτους, το παιχνίδι τους συχνά γίνεται επιθετικό και μία ιεραρχία καθιερώνεται στην ομάδα. Μόνο τότε μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά.
Μία ενήλικη γάτα η οποία έχει μεγαλώσει ως η μοναδική γάτα σε ένα σπίτι, θα επιδείξει μάλλον επιθετική συμπεριφορά εάν μία άλλη γάτα εισβάλει σε αυτό που θεωρεί δικό της χώρο. Ωστόσο, οι περισσότερες γάτες μπορούν να μάθουν να ανέχονται την παρουσία μίας άλλης γάτας. Πολλές φορές γίνονται σύντροφοι για μια ζωή, κοιμούνται και τρώνε μαζί και χρησιμοποιούν την ίδια άμμο χωρίς προβλήματα. Βέβαια το μεταβατικό στάδιο μπορεί να μην είναι πάντοτε εύκολο. Το μυστικό είναι η μετάβαση να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερο στρες για τη γάτα που προϋπήρχε στο σπίτι.

Ενήλικες γάτες και γατάκια

Μία ενήλικη γάτα, μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα με ένα γατάκι αντί με άλλη ενήλικη γάτα που θα εισβάλει στο σπίτι της. Ένα γατάκι πιθανότατα δε θα ανταγωνιστεί την ενήλικη γάτα σας για το χώρο της και μάλλον θα υποταχθεί στην κυριαρχία της.

Περίοδος καραντίνας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κρατήσετε τη νέα γάτα σε ξεχωριστό μέρος του σπιτιού για περίπου μία εβδομάδα. Αυτή είναι κατά βάση η περίοδος καραντίνας, η οποία σας επιτρέπει να παρακολουθήσετε εάν η καινούρια γάτα δείχνει σημάδια ασθένειας, που μπορεί να εμφανιστούν μετά από μετακόμιση σε νέο σπίτι. Κρατώντας τις δύο γάτες μακριά και δίνοντάς τους ξεχωριστό φαγητό, νερό, μπωλ και άμμο, μειώνετε τις πιθανότητες εξάπλωσης πιθανής ασθένειας.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε ανανεώσει όλα τα εμβόλια της πρώτης σας γάτας και επισκεφθείτε τον κτηνίατρο με τη δεύτερη γάτα το συντομότερο, ώστε να διαπιστώσετε ότι είναι υγιής και δεν έχει μολύνσεις ή παράσιτα (όπως ψύλλους ή σκουλίκια εντέρου). Δε θα θέλατε να μεταδώσετε κανένα από τα παραπάνω στην άλλη σας γάτα. Επίσης, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για εξετάσεις αίματος, για κάποιες ασθένειες όπως ο ιός της λευχαιμίας των αιλουροειδών ή ο ιός ανοσοποιητικής ανεπάρκειας αιλουροειδών. Καμία από αυτές τις ασθένειες δεν είναι εμφανής κατά την εξέταση, αλλά και οι δύο είναι μεταδοτικές μεταξύ δύο γατών σε στενή επαφή. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας οι γάτες σας μπορούν να προσαρμοστούν η μία στη μυρωδιά και τους ήχους της άλλης.

Πρόσωπο με πρόσωπο

Όταν είστε έτοιμοι να αφήσετε τις γάτες σας να γνωριστούν, ξεκινήστε σιγά σιγά. Αφήστε τις να συναντηθούν πχ. καθώς περνούν από μία πόρτα. Όταν έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο, να περιμένετε πολλά "χχχχχχ" και καμπούριασμα της πλάτης. Όσο μπορείτε, προσπαθήστε να αφήσετε τις δύο γάτες να τα βρουν μόνες τους. Να βρίσκεστε κοντά με ένα μπουκάλι-ψεκαστήρι, έτοιμοι να ψεκάσετε νερό στα πρόσωπά τους, ή με μία πετσέτα για να την πετάξετε ανάμεσα τους, αν εμπλακούν σε καυγά. Να θυμάστε να επιβραβεύετε και να δείχνετε τρυφερότητα στην πρώτη σας γάτα όταν συμπεριφέρεται καλά και να δείχνετε κατανόηση όταν ο νέος της συγκάτοικος την ταλαιπωρεί. Επίσης αντισταθείτε στον πειρασμό να χαϊδεύετε τη νεοφερμένη γάτα μπροστά της, προσπαθώντας να την προστατέψετε. Η πρώτη σας γάτα θα τη μισήσει για αυτό.

Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν μπορούν να συνυπάρξουν;

Κάποιες γάτες θα εξακολουθούν να είναι επιθετικές για πολύ καιρό μετά την πρώτη τους γνωριμία ενώ κάποιες άλλες απλά δεν προσαρμόζονται σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν πάνω από μία γάτες. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορείτε πάντοτε να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων συμπεριφοράς. Ωστόσο, επανειλημμένες επιθέσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική υγεία και την ψυχική ισορροπία της γάτας, και ίσως να πρέπει να χωριστούν μόνιμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, με χρόνο και υπομονή, δύο γάτες μπορούν να μάθουν να δέχονται η μία την άλλη και να ζουν μαζί αρμονικά. Είναι πιθανό να γυρίσετε σπίτι μία μέρα και να βρείτε δύο τριχωτά σώματα κουλουριασμένα μαζί, να γουργουρίζουν με ευχαρίστηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου