Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Αφιέρωμα στις γάτες

Γλώσσα του σώματος

Ορισμένοι ιδιοκτήτες μπορεί να  σκεφτούν ότι η δυνατότητα της γάτας τους να επικοινωνήσει περιορίζεται στο γουργούρισμα, στο νιαούρισμα και στο ουρλιαχτό. Στην πραγματικότητα οι γάτες επικοινωνούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Χρησιμοποιούν ήχους, στάση, αυτιά, στόμα και ουρά και έχουν ένα εκτεταμένο λεξιλόγιο για να μιλήσουν σε άλλες γάτες.
Οι μητέρες γάτες ειδικότερα, έχουν μια ευρεία γκάμα ήχων που τις βοηθούν να  επικοινωνήσουν με τα γατάκια τους, να τα εκπαιδεύσουν και να τα διορθώσουν
Το γουργούρισμα συνήθως σημαίνει ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Το γουργούρισμα εύκολα ξεχωρίζεται από το σιγανό γρατζουνιστό ουρλιαχτό που επιφυλάσσει για παρείσακτους σκύλους ή γάτες. Το νιαούρισμα μπορεί να χωριστεί σε μία σειρά ήχων, αλλά βασικά όλοι εκφράζουν την επιθυμία για προσοχή. Οι ήχοι περιλαμβάνουν:

  • Το σύντομο, υψηλής συχνότητας νιαούρισμα της γάτας που περιφέρεται μέσα στο σπίτι αναζητώντας τον ιδιοκτήτη της.

  • Το δυνατότερο και πιο επίμονο νιαούρισμα όταν θέλει να ανοιχτεί μια πόρτα ή απαιτεί να φάει και,

  • Τη γεμάτη προσβολή κραυγή που βγάζει σε ορισμένες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως όταν είναι κλεισμένη σε ταξιδιωτικό καλάθι ή κάποιος της πατήσει κατά λάθος την ουρά.

     

Η γλώσσα του σώματος της γάτας όπως φαίνεται από τη στάση της, είναι ένα συναρπαστικό θέμα. Γενικά, η κοινή λογική θα σας βοηθήσει να ερμηνεύσετε τα συναισθήματα και τις ανάγκες της γάτας σας. Ένα από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα σημάδια είναι η ευχαριστημένη στάση της γάτας, εντελώς χαλαρή με μισόκλειστα μάτια. Μια χαλαρωμένη γάτα τεντώνεται και σιγά-σιγά απλώνει και μαζεύει τα νύχια της. Ο βηματισμός είναι ένα άλλο σημάδι που συχνά συνοδεύει το γουργούρισμα. Είναι μια ανάμνηση των ημερών του θηλασμού όπου ο βηματισμός διέγειρε τη ροή του γάλακτος.
Τα αυτιά της γάτας θα σας πουν επίσης πολλά για την πνευματική της κατάσταση. Μια γάτα θα τεντώσει τα αυτιά της προς τα μπρος όταν βρίσκεται σε εγρήγορση, όταν βρίσκεται έξω και κυνηγά ή όταν ακούσει έναν ενδιαφέρων ήχο. Μια νευρική γάτα θα τραβήξει απότομα τα αυτιά της πίσω, και μια πολύ φοβισμένη ή επιθετική γάτα θα δείξει τα αυτιά της τα οποία είναι εντελώς ίσια και κολλημένα πάνω στο κεφάλι της.
Μια γάτα που σφυρίζει ή φτύνει με προτεταμένα δόντια μπορεί να είναι ένα τρομακτικό θέαμα. Αυτό, μαζί με τη χαρακτηριστική, με το πλάι στάση, με την γούνα τεντωμένη για να την κάνει να δείχνει μεγαλύτερη, τη βοηθάνε να δείξει απειλητική στον παρείσακτο. Μην ξεχνάτε ότι η γλώσσα της γάτας έχει πολύ περισσότερες χρήσεις από την αντίστοιχη ανθρώπινη. Η γλώσσα παρέχει πολλές πληροφορίες για το περιβάλλον της γάτας. Οι γάτες κυριολεκτικά «μυρίζουν» με τη γλώσσα τους. Και η γλώσσα χρησιμοποιείται  κατά κόρον για περιποίηση δική της ή άλλων γάτων. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να αποθαρρύνετε τη γάτα να σας γλείφει και να σας φιλά γιατί αυτό δεν είναι επιθυμητό.

Το παράστημα της ουράς της γάτας θα σας δώσει μια ιδέα για τη διάθεσή της. Μια γάτα που τρέχει να σας συναντήσει θα έχει σηκωμένη την ουρά της σε χαιρετισμό, ενίοτε με την κορυφή λυγισμένη. Ένα απαλό ρυθμικό χτύπημα της άκρης τής ουράς δείχνει ευχαρίστηση (σε μία χαλαρή γάτα) ή προσδοκία (σε μία κυνηγό έτοιμη να ορμίσει ή μια πεινασμένη γάτα που περιμένει ένα πεντανόστιμο γεύμα που πρόκειται να της σερβίρετε). Προσέξτε μήπως αυτό το ρυθμικό χτύπημα εξελιχτεί σε δυνατό τίναγμα προς τα πίσω – ότι και αν κάνετε έχει αρχίσει να ενοχλεί τη γάτα και αν ολόκληρη η ουρά κάμπτεται από πλευρά σε πλευρά, σταθείτε μακριά

 

Τι είναι τόσο ιδιαίτερο όσον αφορά στις γάτες;

Οι γάτες είναι πιστές, φιλικές και εύκολες στην περιποίηση τους. Είναι εξαιρετικές σύντροφοι για ανθρώπους όλων των ηλικιών .

Οι γάτες μοιάζουν να είναι ευτυχισμένες τόσο με τη συντροφιά παιδιών όσο και με μεγαλύτερους ανθρώπους. Οι γάτες και οι άνθρωποι έχουν μια κοινή κατανόηση που αποτελεί τη βάση της σχέσης τους. Η γάτα σας πάντοτε καταλαβαίνει πότε είχατε μια κακή μέρα στο γραφείο. Το να έχετε μια γάτα είναι μια από τις μεγάλες και απλές απολαύσεις της ζωής. Ο δεσμός ανάμεσα στον άνθρωπο και τη γάτα είναι μια σχέση βασισμένη στη φιλία, την πίστη και το σεβασμό.

Η συμπεριφορά της γάτας

Οι γάτες είναι θαυμάσια κατοικίδια γιατί οι ανάγκες τους είναι απλές. Τους αρέσει η ασφάλεια του σπιτιού, στο οποίο μπορούν να εξερευνήσουν και να κυνηγήσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι φασαριόζες. Μπορεί να είναι εκλεκτικές με το φαγητό τους και μπορεί να κάνουν ακόμα μεγαλύτερη φασαρία στην προσπάθειά τους να αποφύγουν να βραχούν! Οι ιδιοκτήτες πρέπει να κατανοήσουν τη φυσιολογική, ενστικτώδη συμπεριφορά της γάτας τους για να μπορούν να αντιδρούν με το σωστό τρόπο.

 

Γάτες και νερό

Οι γάτες είναι διάσημες για την απέχθειά τους για το νερό και το να βρέχονται. Ακόμα και αν πιαστεί στο ψιλοβρόχι, μια γάτα θα ξοδέψει τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας για στέγνωμα και περιποίηση. Ταυτόχρονα όμως, το νερό μοιάζει να ασκεί κάποια ιδιαίτερη γοητεία στις γάτες ειδικότερα αν στο νερό μέσα υπάρχει ένα χρυσόψαρο. Στις τουρκικές γάτες Βαν αρέσει το κολύμπι, αλλά αυτή είναι μάλλον μια δραστηριότητα περιορισμένη στα ζεστά νερά των ποταμών της πατρίδας τους. Όσο για το πόσιμο νερό, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας πίνει αρκετό νερό για να αποφύγει νεφρικά προβλήματα.

2 σχόλια: