Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Πώς να βοηθήσετε τις αδέσποτες γάτες το χειμώνα:10 τρόποι

Πώς να βοηθήσετε τις αδέσποτες γάτες το χειμώνα:10 τρόποι
Τα κρύα έπιασαν για τα καλά και οι βροχές όλο και δυναμώνουν. Μπορείτε να βοηθήσετε τις αδέσποτες γατούλες εκεί έξω με 10 τρόπους.
 
1) ΤΡΟΦΗ
Οι γάτες αναζητούν τροφή κυρίως τα ξημερώματα και το πρωϊ και επειδή νυχτώνει νωρίς πλέον είναι καλύτερο να τους αφήνετε φαγητό το πρωϊ. 
 
Επίσης, τώρα που κάνει κρύο χρειάζονται λίγη περισσότερη τροφή γιατί χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να μένουν ζεστές. Αφήστε τους ξηρά τροφή (και όχι κονσέρβα που παγώνει) και φροντίστε τα μπωλάκια να ναι σε σημείο που δεν βρέχονται από τη βροχή.
 
2) ΝΕΡΟ
Βάλτε φρέσκο νεράκι (με ένα μπουκάλι νερό απ το σπίτι σας) κάθε μέρα. Για να μην παγώνει το νερό, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μπωλ ή βάλτε το μπωλ σε κάποιο υπόστεγο που δεν φυσάει πολύ ή έχει φώς απ τον ήλιο.
 
3) ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
Τα γατάκια χρειάζονται ένα ζεστό μέρος για να κοιμηθούν. Φτιάξτε τους ένα καταφύγιο είτε μόνοι σας είτε αγοράζοντας ένα μικρό σπιτάκι σκύλου. 
 
 
4) ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ
Το σπιτάκι για τις γατούλες δεν θα πρέπει να είναι κοντά σε αυτοκίνητα. Βρείτε ένα προφυλαγμένο χώρο είτε στην αυλή σας είτε σε κάποια δασώδη περιοχή/χωράφι που δεν θα ενοχλούν και δεν θα ενοχλούνται...
 
5) ΓΙΑ ΖΕΣΤΑΣΙΑ
Η γούνα της γάτας δεν είναι αρκετή για να τις προφυλάξει από υποθερμία και κρυοπαγήματα. Βάλτε μέσα στο καταφύγιο τους  κουβέρτες, παλιές πετσέτες ή πουλόβερ και ό,τι θα τις κάνει να αισθανθούν ζεστά.
 
6) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΖΕΣΤΑΣΙΑ
Αν έχετε λέβητα στο σπίτι σας μπορείτε να ανοίξετε πορτούλα στην αποθήκη σας ώστε να βρουν εκεί καταφύγιο οι γατούλες.
 
7) ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Οι γάτες βρίσκουν καταφύγιο μες στις μηχανές των αυτοκινήτων γι αυτό κορνάρετε ή χτυπήστε το καπώ πριν βάλετε μπροστά το όχημα, για να φύγουν τυχόν γατούλες.
 
8) ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΑ
Τα αντιψυκτικά υγρά περιέχουν μία γλυκιά για τις γάτες ουσία που όμως μπορεί ακόμα και να τις σκοτώσει! Αν τρέχει πράσινο υγρόο από το αυτοκίνητο ή το κλιματιστικό σας καθαρίστε τα άμεσα!
 
9) ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ
Αν στην περιοχή σας χιονίζει  μην χρησιμοποιείτε χημικά που λιώνουν το χιόνι, ούτε αλάτι. Ερεθίζουν τις πατούσες και το δέρμα σκύλων και γατών. Μπορείτε να βρείτε μη τοξικά προϊόντα στο εμπόριο.
 
10) ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΑΡΡΩΣΤΕΣ ΓΑΤΕΣ
Οι άρρωστες γάτες δεν μπορούν να επιβιώσουν έξω. Μεταφέρετε τυχόν άρρωστη γάτα σε κτηνιατρείο για να έχει φροντίδα και ζεστασιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου