Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Διατροφικοί κανόνες για γάτες

Προκειμένου, λοιπόν, η τετράποδη φίλη σας, η γάτα, να χαίρει άκρας υγείας θα πρέπει να γνωρίζετε τους παρακάτω επτά διατροφικούς κανόνες:
1. Μικρά και συχνά γεύματα. Πολλά και μικρά γεύματα είναι καλύτερα από ένα και μόνο γεύμα το οποίο θα φάει με λαιμαργία.
2. Ισορροπημένες μερίδες. Ρυθμίστε την ποσότητα της κάθε μερίδας σύμφωνα με το βάρος και την ηλικία της γάτας σας. Αρκεί να γνωρίζετε ότι ένα σπίτικό γεύμα (όχι ξηρά τροφή, κονσέρβα κ.λπ.) πρέπει να αποτελείται από 50% ελαφρά βρασμένο κρέας ή πουλερικά ή ψάρια, από 20% μαγειρεμένα δημητριακά, από 20% μαγειρεμένα πράσινα λαχανικά και από 10% συμπληρώματα βιταμινών και λίπους.
3. Προσοχή στις απότομες αλλαγές. Εάν θέλετε να αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειες της γάτας σας αυτό θα πρέπει να το κάνετε σταδιακά, έτσι ώστε να μπορέσει να συνηθίσει τις νέες γεύσεις.
4. Το νερό είναι σημαντικό. Η γάτα επειδή δεν νιώθει την ανάγκη να πιει νερό, θα πρέπει να φροντίσετε εσείς γι' αυτό. Επιλέξτε μια διατροφή που τουλάχιστον το ένα γεύμα της ημέρας να είναι υγρό π.χ. σούπες με ζωμό από κρέας ή λαχανικά εμπλουτισμένες με δημητριακά, κρέας ή τυρί.
5. Δεν τρώει αποφάγια. Αποφύγετε να δίνετε στη γάτα σας τα αποφάγια, αφού έχει αποδειχτεί πως η συγκεκριμένη συνήθεια αποτελεί πηγή στρες για το ζώο, η οποία αντανακλάται στη σχέση του με το αφεντικό του.
6. Θερμοκρασία τροφής. Η τροφή της γάτας σας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ κρύα ούτε πολύ ζεστή. Η ιδανική θερμοκρασία είναι εκείνη που πλησιάζει τη θερμοκρασία του σώματος.
7. Όχι στα γλυκά. Η απαγόρευση των γλυκών και της ζάχαρης πρέπει να είναι απόλυτη αφού έχει αποδειχτεί πως η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στο τετράποδο κατοικίδιό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου