Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ανησυχητικά σημάδια

Ανησυχητικά σημάδια

Ανησυχητικά  σημάδια

Τις περισσότερες φορές, η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική και προχωρά  χωρίς κανένα πρόβλημα. Παρ όλα αυτά  εάν η γάτα σας είναι έγκυος ή έτοιμη να γεννήσει, είναι σημαντικό να την παρακολουθείτε στενά για να εντοπίσετε συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν πιθανές επιπλοκές. Γι’ αυτό το λόγο, το να ξέρετε για τι ακριβώς να προσέχετε μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητης αξίας.

Αιμορραγία

Η κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι φυσιολογική και συνήθως υποδηλώνει ότι η γάτα σας πρόκειται να αποβάλλει. Ωστόσο, εάν συμβεί γύρω στην 8η εβδομάδα της κύησης, τότε ενδέχεται να είναι σύμπτωμα πρόωρου τοκετού. Σε αυτή την περίπτωση, η μέθοδος της καισαρικής μπορεί να είναι απαραίτητη. Σε κάθε ενδεχόμενο, πρέπει ο κτηνίατρος σας να εξετάσει τη γάτα σας , να αξιολογήσει την απώλεια αίματος και να αποφασίσει τι να κάνει.

Συστολές αλλά όχι γατάκια

Εάν η γάτα σας έχει έντονες συστολές για περισσότερο από 60 λεπτά χωρίς να γεννάει γατάκι, τότε χρειάζεται βοήθεια και πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στον κτηνίατρο. Μεταφέρετε μαζί σας και τα γατάκια που έχουν ήδη γεννηθεί.

Όταν ο πλακούντας παραμένει στη μήτρα

Πρακτικά, σε κάθε γατάκι που γεννιέται αναλογεί και ένας πλακούντας. Είναι σημαντικό να ελέγξετε εάν τηρείται αυτή η αντιστοιχία διότι σε περίπτωση κατακράτησης πλακούντα μέσα στη μήτρα, πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας καθώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο μόλυνσης που μπορεί να απειλήσει ακόμα και την ζωή της.

Κολπικό έκκριμα

Για περισσότερο από 3 εβδομάδες μετά τη γέννα, αυτό είναι φυσιολογικό. Το έκκριμα είναι συνήθως μαύρο ή ρόδινο  και αποτελείται  από το αίμα που έχει παραμείνει στην μήτρα και τον κόλπο. Αν, παρ’ όλα αυτά, το έκκριμα είναι αιματηρό, πυώδες ή δύσοσμο επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο. 

Έχετε αμφιβολίες;

Ο χρυσός κανόνας για την φροντίδα της υγείας της γάτας σας είναι ένας: «Εάν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας». Γι’ αυτό, εάν σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του τοκετού αισθανθείτε ότι κάτι δε πάει καλά- ( αν προσπαθεί να γεννήσει χωρίς αποτέλεσμα, αν έχει αιμορραγία ή  δύσοσμο έκκριμα) - μη διστάσετε να καλέσετε άμεσα την κοντινότερη σε σας κτηνιατρική κλινική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου