Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Είναι η γάτα σας έγκυος;

http://www.purina.gr/SiteCollectionImages/articleImages/cat/C8_Pregnant.jpg
Οι γάτες είναι ιδιαιτέρως γόνιμες και αν δεν υπάρχει πρόβλημα στειρότητας κάθε ζευγάρωμα  οδηγεί σε εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη μίας γάτας διαρκεί, κατά μέσο όρο, 60 με 65 ημέρες, όμως στις  3 πρώτες εβδομάδες συνήθως δεν μπορείτε να παρατηρήσετε κάποια σημαντική  διαφορά εκτός από μια σταδιακή αλλαγή στην συμπεριφορά.  Τα πρώτα εμφανή σωματικά συμπτώματα, εκτός από μια σταδιακή αλλαγή στην συμπεριφορά. Μόνον μετά την συμπλήρωση του 1ου μήνα της εγκυμοσύνης, θα είστε σε θέση να εντοπίσετε κάποια σημάδια που θα μαρτυρούν την κατάσταση της.
Συμπτώματα  εγκυμοσύνης
  • Δύο εβδομάδες μετά το ζευγάρωμα η γάτα δείχνει να πεινάει περισσότερο, κοιμάται πιο πολλές ώρες , παίζει λιγότερο και  κινείται πιο προσεκτικά.
  • Μετά τις  3 εβδομάδες, οι θηλές των μαστών γίνονται μεγαλύτερες και πιο κόκκινες.
  • Μία έγκυος γατούλα μπορεί κατά καιρούς να περνά φάσεις αδιαθεσίας. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας- είναι απλώς κάποιες πρωινές ναυτίες.
  • Καθώς περνούν οι ημέρες, η κοιλιά μεγαλώνει και το βάρος της γάτας σας θα αυξηθεί σταδιακά,  ανάλογα με τον αριθμό των μικρών που εγκυμονεί. Αυτό αποτελεί την πιο  σημαντική ένδειξη της εγκυμοσύνης της.
Διάγνωση της εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη μπορεί να διαγνωστεί με ακρίβεια μετά από 28 ημέρες και ο κτηνίατρος είναι σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των εμβρύων, με υπέρηχο ή ακτινογραφία, περίπου την 40η ημέρα.
Ακόμα και αν είστε βέβαιοι ότι η γάτα σας εγκυμονεί, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να σας επιβεβαιώσει το γεγονός και να σας συμβουλεύσει για την σωστή φροντίδα της γάτας το επόμενο διάστημα.


Συμπτώματα επικείμενου τοκετού
  • 24 ώρες πριν την γέννα, η γάτα αρνείται την τροφή, είναι ανήσυχη και  ψάχνει ένα ήσυχο μέρος, κατάλληλο για να γεννήσει.
  • Το πρώτο σημάδι της επικείμενης γέννας είναι η πτώση της θερμοκρασίας της γάτας στους 37.8º C
  • Στη συνέχεια, θα δείτε την κοιλιά της γάτας να συσπάται και θα διακρίνετε κολπικά υγρά. (εάν τα υγρά αυτά είναι αρκετά και μαύρα ή κόκκινα όπως το αίμα, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου