Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ασθένειες γάτας

Οι σημαντικότερες από τις ασθένειες της γάτας είναι:
1) Τύφος: Ασθένεια που δημιουργείται από έναν ιό, προκαλώντας εμετό και διάρροια. Η εξέταση αίματος δείχνει μεγάλη μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, που τις περισσότερες φορές σκοτώνει τα νεαρά γατάκια. Προληπτικά γίνεται ένα εμβόλιο την 7η και 8η εβδομάδα της ηλικίας της γάτας, που επαναλαμβάνεται μετά από έναν μήνα και στη συνέχεια γίνεται κάθε χρόνο.
2) Κόρυζα: Ασθένεια που προκαλείται από τους ιούς των διαφορετικών τύπων, προκαλώντας φτέρνισμα, ρινική καταρροή, έλκη στο στόμα και επιπεφυκίτιδα. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά για την πρόληψη δευτερογενούς λοιμώξεως και ειδικά προϊόντα για τα μάτια και τη μύτη.
3) Λεύκωση: Ασθένεια «σιωπηλή» που προκαλείται από έναν ιό, ο οποίος σκοτώνει τη γάτα μετά από αρκετά χρόνια μόλυνσης. Αυτός ο ιός μεταδίδεται από γάτα σε γάτα με το γλείψιμο. Προληπτικά χορηγείται ένα εμβόλιο μεταξύ της 7ης και 8ης εβδομάδας, το οποίο επαναλαμβάνεται μετά από ένα μήνα και στη συνέχεια γίνεται κάθε χρόνο.
4) FIP ή αιλουροειδής μολυσματική περιτονίτιδα: Ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό, πλήττοντας κυρίως νεαρές γάτες. Περιτονίτιδα, ηπατίτιδα, διάρροια είναι κάποια από τα συμπτώματα, τα οποία, εάν δεν διαγνωσθούν άμεσα, οδηγούν τη γάτα μέσα σε λίγες εβδομάδες στον θάνατο.
5) χλαμύδια: Μολυσματικές ασθένειες που προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κόρυζα. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά και τοπική φροντίδα.
6) aids: Αυτός ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος και παρόμοιος με των ανθρώπων και μεταδίδεται (όχι στον άνθρωπο) με το αίμα μέσω των δαγκωμάτων ή των γρατσουνιών. Ο ιός προκαλεί μια προοδευτική κατάρρευση της άμυνας του οργανισμού, ενώ μια γάτα μπορεί να είναι «θετική» για πολλά χρόνια, χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα. Η διάγνωση περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος.
7) FUS ή «πέτρες του ουροποιητικού»: Πρόκειται για ουρολογικό σύνδρομο των αιλουροειδών και αποτελείται από ένα σύνολο συμπτωμάτων, όπως πόνος στο στομάχι, δυσκολία στην ούρηση ή καθόλου ούρα. Τις περισσότερες φορές η αιτία σχετίζεται με πέτρες του ουροποιητικού συστήματος. Η θεραπεία μπορεί να είναι η τοποθέτηση μόνιμου ουροποιητικού καθετήρα.
8) Αλλεργίες: Οι κύριες πηγές αλλεργίας προέρχονται από τους ψύλλους και τα τρόφιμα, δημιουργώντας προβλήματα στο αναπνευστικό, στο δέρμα και το πεπτικό σύστημα.
9) Άσθμα: Η συγκεκριμένη ασθένεια μοιάζει με ανθρώπινο άσθμα και προκαλεί σοβαρές δυσκολίες στην αναπνοή. Η ακριβής προέλευση είναι συχνά δύσκολο να προσδιοριστεί, ενώ η θεραπεία γίνεται με κορτικοστεροειδή σε δισκία ή σπρέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου