Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Μία υγιής εγκυμοσύνη

Μία υγιής εγκυμοσύνη

Μία υγιής εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια και οι περισσότερες γάτες είναι ικανές να φροντίσουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διασφαλίσετε ότι όλα θα προχωρήσουν  ομαλά.

Διατροφή

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της εγκυμοσύνης (μέχρι τις 30 ημέρες περίπου) τα αναπτυσσόμενα έμβρυα δε θα προβληματίσουν ιδιαίτερα την μέλλουσα μαμά. Αλλά από την τέταρτη εβδομάδα, η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει. Οι έγκυες γάτες χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε αυτή την  απαιτητική  περίοδο. Για να την βοηθήσετε, είναι απαραίτητο να αυξήσετε κατά 15% κάθε εβδομάδα τις πρωτεΐνες και τις θερμίδες που  προσλαμβάνει , αρχίζοντας από την πέμπτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχετε είναι να αλλάξετε την τροφή της σε μια  υψηλής ποιότητας βιομηχανοποιημένη τροφή για γατάκια. Τα υψηλά επίπεδα σε βασικά θρεπτικά συστατικά είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται μία έγκυος γάτα.
Οι γάτες έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν την ημερήσια πρόσληψη της τροφής σύμφωνα με τις ανάγκες τους .Προσφέρετε την τροφή κατά βούληση και  μην ανησυχείτε για την αύξηση του βάρους. Οι περισσότερες έγκυες γάτες παίρνουν  γύρω στα 2 κιλά  μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, να αναμένετε μία συνολική αύξηση βάρους τάξεως 40% του κανονικού βάρους του κατοικίδιου σας.

Εμβολιασμοί και φάρμακα

Οι υγιείς μητέρες παρέχουν ανοσία στα γατάκια τους με το πρωτόγαλα που παράγουν και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είναι καλό να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα αντισωμάτων βρίσκονται στο απόγειο τους. Αυτό σημαίνει ότι αν προγραμματίζετε την εγκυμοσύνη της γάτας σας, θα πρέπει να έχετε από πριν φροντίσει τον αναμνηστικό εμβολιασμό της.
Στην διάρκεια της  εγκυμοσύνης, δεν θα πρέπει να δίνετε κανένα φάρμακο στην γάτα σας, χωρίς την συμβουλή του κτηνιάτρου σας, λόγω της ενδεχόμενης βλάβης που μπορεί να προκαλέσει στα αναπτυσσόμενα έμβρυα. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι ορισμένα αντιπαρασιτικά φάρμακα π.χ. για τους ψύλλους, ωστόσο πάντοτε να απευθύνεστε πρώτα στον κτηνίατρο σας.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μίας γάτας είναι πολύ σπάνιες. Οι περισσότερες γάτες γεννούν φυσιολογικά. Η καισαρική τομή κρίνεται απαραίτητη σε σπάνιες περιπτώσεις : όταν ο τοκετός δεν αρχίζει ή δεν εξελίσσεται φυσιολογικά ή αν ο γεννητικός σωλήνας διακινδυνεύει λόγω προηγούμενου τραύματος (πυελικά κατάγματα). Η εκλαμψία είναι ασυνήθιστη αλλά ιδιαίτερα σοβαρή. Οι προσβεβλημένες γάτες θα εμφανίσουν σπασμούς που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε επιληπτική κρίση άν η διατροφή τους δεν περιέχει αρκετό ασβέστιο, κάτι το οποίο είναι πιθανότερο αν διατρέφονται με μαγειρεμένο φαγητό. Μία καλή βιομηχανοποιημένη τροφή για γάτες  μπορεί να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

Μετά την γέννηση

Τα νεογέννητα γατάκια για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της ζωής τους είναι εντελώς  εξαρτημένα από το γάλα της μητέρας τους. Στην περίοδο αυτή η σωστή διατροφή της μητέρας γάτας είναι πολύ σημαντική.
 Για να παράγει γάλα, χωρίς να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι έχει να αντιμετωπίσει μία ολόκληρη «συμμορία» περίεργων μικρών γάτων,  η νέα μαμά χρειάζεται  πολύ ενέργεια. Γι ΄αυτό ακριβώς το λόγο είναι καλό να συνεχίσετε να της δίνετε τροφή  για γατάκια, για ορισμένη περίοδο μετά την γέννα. Ανάλογα με τον αριθμό των μωρών της, μπορεί να τρέφεται με τετραπλάσια ποσότητα τροφής κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μόνο μετά από τον απογαλακτισμό, όπου η μητέρα αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον της για το θηλασμό και τα γατάκια της αρχίζουν να τσιμπολογούν στέρεα τροφή, μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική συνταγή για ενήλικες γάτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου